Οι 7 σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας.

By on April 24, 2013

Του Γιώργου Δήμος,

Ήταν απόγευμα και το σκηνικό είχε στηθεί ωραία. Ελαφρύ ανοιξιάτικο αεράκι, χαλαρός καφές, καλή παρέα και ανάλαφρη συζήτηση με αγαπημένους φίλους. Κάποια στιγμή όπως η συζήτηση κυλούσε ομαλά έπεσε ένα ερώτημα από έναν φίλο στο τραπέζι. Το ερώτημα ήταν απλό, «Θυμάται κανείς τους 7 σοφούς της αρχαιότητας;». Ξαφνικά έπεσε βουβαμάρα και συλλογισμός. Όλοι οι παριστάμενοι προσπαθούσαμε να θυμηθούμε και τους 7 σοφούς αλλά κανείς δε μπορούσε να θυμηθεί όλα τα ονόματα.  Μετά από λίγα λεπτά αλλάξαμε θέμα συζήτησης αλλά το μυαλό μου είχε κολλήσει στο παραπάνω ερώτημα. 

Γύρισα σπίτι βραδάκι πλέον και αποφάσισα να  ασχοληθώ με το ερώτημα που με απασχολούσε.  Δε θα ησύχαζα αν δεν έβρισκα την απάντηση. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω και σύντομα βρήκα την απάντηση.  Οι 7 σοφοί όπως αναφέρονται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ήταν ιστορικά πρόσωπα που έζησαν στην Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ., διέπρεψαν ως νομοθέτες, άρχοντες ή πολιτικοί. Αυτοί ήταν:

  1.  Σόλων ο Αθηναίος:  Γεννήθηκε το 639 π.Χ. στην Αθήνα και καταγόταν από το βασιλιά Κόδρο. Ήταν κατά την προσωπική μου γνώμη ο σπουδαιότερος Αθηναίος πολιτικός, νομοθέτης ενώ ήταν και ποιητής. Πέθανε το 559 π.Χ. στην αγαπημένη του Αθήνα από γεράματα.  Κατ’ εμέ τα όσα έκανε ο Σόλων σε νομοθετικό επίπεδο αποτέλεσαν και τον βατήρα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η μετέπειτα κλασσική αθηναϊκή δημοκρατία.
  2.   Περίανδρος ο Κορίνθιος:  Γεννήθηκε το 668 π.Χ. και  ήταν τύραννος της Κορίνθου. Στα χρόνια του η Κόρινθος άκμασε και έγινε και από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ελλάδα.  Πέραν της αιμοβόρου συμπεριφοράς που του καταλογίζεται  (μη ξεχνάμε πως ήταν τύραννος) ήταν ικανότατος ηγέτης και η αυλή του ήταν  κέντρο πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο θάνατος του χρονολογείται το 584 π.Χ.
  3.   Θαλής ο Μιλήσιος: Δε γνωρίζουμε με ακρίβεια το πότε γεννήθηκε και πέθανε αυτός ο σπουδαίος άντρας. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά πως γεννήθηκε στη Μίλητο και πως ήταν σπουδαίος μαθηματικός (αυτός μέτρησε το ύψος των πυραμίδων στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιώντας τη σκιά τους), φυσικός(παρατήρησε τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό από τις ιδιότητες του ορυκτού μαγνήτη και του ήλεκτρου), αστρονόμος(προέβλεψε την ολική έκλειψη ηλίου το 585 π.Χ.),μηχανικός, μετεωρολόγος και σπουδαίος φιλόσοφος.
  4.   Πιττακός ο Μυτιληναίος:  Γεννήθηκε μάλλον το 652 π.Χ. στη Μυτιλήνη και πέθανε το 569 π.Χ. Ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης. Σαν πολιτικός ανέτρεψε τον τύραννο Μέλαγχρο, ενώ σα στρατηγός αναδείχθηκε κυρίως  στο πόλεμο κατά των Αθηναίων.
  5.   Βίας ο Πριηνεύς:  Γεννήθηκε  το 625 π.Χ. στην Πριήνη της Ιωνίας και πέθανε το 540π.Χ. Διακρίνονταν για τη δίκαιη κρίση του, την ικανότητα να λύνει διάφορες υποθέσεις  και  να συμβουλεύει σωστά. Ήταν εξέχοντας πολιτικός ηγέτης ενώ έγραψε πολλά ποιήματα και γνωμικά.
  6.   Κλεόβουλος ο Ρόδιος:  Δε ξέρουμε και πολλά πράγματα για τον Κλεόβουλο.  Ξέρουμε  πως ήταν τύραννος της  Λίνδου στη Ρόδο, συνέθετε τραγούδια και έμμετρα επιγράμματα και έχει πει το πασίγνωστο «μέτρον άριστον».
  7.   Χίλων ο Λακεδαιμόνιος: Έζησε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα και ήταν πολιτικός, νομοθέτης, φιλόσοφος και ελεγειακός ποιητής.  Γεννήθηκε το 600π.Χ. στη Σπάρτη και πέθανε το 520 π.Χ. στην Πίσσα της Σικελίας.  

Αυτοί ήταν εν συντομία οι 7 σοφοί της αρχαιότητας οι οποίοι με τα έργα τους έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους στη γιγάντωση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της παγκόσμιας σοφίας. Ομολογώ πως αν και η αφορμή για να ασχοληθώ μετά από αρκετό καιρό μαζί τους ήταν κυρίως η άρνηση μου να δεχτώ πως δε τους θυμόμουν τελικά το διασκέδασα. Αυτά προς το παρόν μέχρι την επόμενη φορά να περνάτε καλά.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Get Widget